van de ZonnehondenBarbet & Hollandse Smoushond
De Barbet of Franse waterhond is van oorsprong gefokt om te assisteren bij de eendenjacht op het water. Eenden opstoten uit het riet zodat de jager deze kan schieten waarna de Barbet de aangeschoten vogel ophaalt uit het water.
Het zal je dan ook niet vreemd in de oren klinken dat de meeste Barbets uitstekend kunnen apporteren en gek zijn op water.
De Barbet heeft daar ook zijn prachtige vacht aan te danken, dik, krullerig en waterafstotend.
De dode haren uit deze mooie vacht vallen niet op de grond (handig voor in huis) maar blijven tussen de krullen hangen. Elke week de borstel door de vacht halen om de dode haren te verwijderen is een must anders verandert de mooie krullenbol in een klittenbol.
Het is van belang om te leren hoe je het best de vacht van de Barbet kunt verzorgen, volg op zin minst een paar workshops om daarna zelf thuis aan de slag te kunnen of breng de hond regelmatig naar een ervaren Barbet trimster.
De Barbet ligt graag lui op je voeten, op schoot of ergens in de buurt als zij voldoende beweging en hersenactiviteit hebben gehad. Een rondje steppen of fietsen, waterwerk, jachttraining, hersenwerk, lange wandelingen in bv een losloopgebied. Ze vinden alles leuk en zijn daarna tevreden.
Wandelingen door het laag-hoog gebied van de Ardennen zoals in de laatste vakantie, prachtig, zo blij waren de honden en zo gemakkelijk klauterden zij overal op en liepen er net zo ontspannen weer af.
U begrijpt het al: de Barbet heeft training en actie nodig met op zijn tijd rust.
Training in de vorm van speelse gehoorzaamheidsoefeningen bv ABC training of Rally-O maakt van de Barbet een vrolijke vrije en gehoorzame hond. De jachttraining leert de hond opletten, rustig te blijven en zijn neus nog beter te gebruiken.
Waterwerk, apporteren uit het water, op een boot klimmen en meevaren, apporteren vanaf de boot en veel variaties, ook dit is een sport die Barbets graag beoefenen.
 
 
 
Ik zou het bijna vergeten: de Barbet is een echte knuffelhond!!
 
De rasvereniging van o.a. de barbet is de Waterhondenclub Nederland